Ekonomi

İş dünyası liderleri küresel riskler karşısında senaryo planlamaya yöneliyor

Karmaşık bir küresel ortam karşısında CEO’lar ve yöneticiler, tedarik zincirlerini öngörülemeyen jeopolitik krizlerden korumak için senaryo planlamaya giderek daha fazla başvuruyor. İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sırasında, Orta Doğu ve Ukrayna’da yaşananlar gibi küresel çatışmaların ve dünya çapında yaklaşan seçimlerin ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin endişeler dile getirildi.

Küresel Endüstri Başkanı David Garfield, yönetici düzeyinde senaryo planlamasının önemine vurgu yaparak, şirketlerin kritik hammadde tedarikinde olası aksaklıklara karşı hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Kızıldeniz’deki son Husi militan saldırıları, pandemiden sonra toparlanan tedarik zincirlerinin kırılganlığının altını çizdi.

McKinsey Kıdemli Ortağı Ishaan Seth, senaryo planlamanın değerinin son yıllarda arttığına dikkat çekerek, kuruluşların değişen koşullara hızla uyum sağlaması gerektiğini vurguladı. Alix Partners tarafından yapılan bir anket, özellikle ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimlerin CEO’ların %68’ini stratejilerini gözden geçirmeye yönelttiğini, %66’sının ise yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinden endişe duyduğunu ortaya çıkardı.

BCG Global Başkanı Rich Lesser, jeopolitik ve seçimle ilgili belirsizliğin CEO’ları ve yönetim konseylerini daha iyi hazırlanmanın yollarını aramaya yönelttiğini belirtti. Japonya’nın ikinci büyük yerli içecek grubu Suntory’nin CEO’su Takeshi Niinami, Japon şirketlerinin belirli bölgelere bağımlılığı azaltmak için tedarik zincirlerini çeşitlendirmeyi düşündüklerini ve Hindistan veya Vietnam gibi alternatifleri değerlendirdiklerini belirtti.

ABB (ST: ABB) Yönetim Kurulu Lideri Peter Voser ayrıca Çin ve Tayvan arasındaki durum gibi jeopolitik risklerin yönetim kurulu tartışmalarına dahil edildiğini ve şirketlerin bu konulara yönelik acil durum planları geliştirdiğini de kabul etti.

Bankacılar ve CEO’lar küresel ekonominin gidişatı hakkında karışık duygular dile getirdiler. ABD ekonomisinin dayanıklılığı konusunda iyimser olmakla birlikte, özellikle enflasyonu yeniden alevlendirebilecek potansiyel tedarik zinciri kesintileri ışığında Avrupa ve Çin için endişeler var. Uluslararası Para Fonu’nun ekim ayı tahmininde, 2023’te yüzde 3 olan küresel GSYİH büyümesinin 2024’te yüzde 2,9’a düşeceği öngörülüyordu. Euro Bölgesi’nin tahminine göre Çin’in tahmini, emlak krizi nedeniyle yüzde 4,2’ye geriledi. yüzde 1,2’ye düşürülürken, ABD’nin tahmini yüzde 1,5’e çıkarıldı.

Goldman Sachs CEO’su David Solomon, ABD’nin bu yıl büyük bir yavaşlamadan kaçınacağına dair beklentisini paylaştı ancak özellikle işgücü, gıda ve gazla ilgili enflasyonun beklenenden daha uzun süre devam edebileceği konusunda uyardı. Piyasa beklentilerine rağmen birçok CEO, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını tahmin edildiği kadar hızlı düşüreceğinden şüphe ediyor.

IKEA’nın sahibi Ingka Grubu CEO’su Jesper Brodin, önümüzdeki 18-24 ay için temkinli bir iyimserlik dile getirerek, ekonomilerde toparlanma ve faiz oranlarında düşüş beklediğini ifade etti. Ancak ticari gayrimenkul gibi sektörlerin agresif faiz artışları ve pandemi sonrasında ofis alanına olan talebin değişmesi nedeniyle sıkıntı yaşaması genel anlamda olumlu bir atmosfer yaratmadı.

JLL CEO’su Christian Ulbrich, departmanda karışık duygular bulunduğunu, bazılarının mevcut koşulları şimdiye kadarki en kötü koşullar olarak gördüğünü, diğerlerinin ise önümüzdeki 12 ila 24 ay içinde kârlı anlaşmalar beklediğini belirtti. Genel hava istikrarsızdı ve Avrupa büyümede geride kalıyordu. Siemens yönetim kurulu üyesi Matthias Rebellius, Avro Bölgesi’ndeki pazarların yavaşladığını kabul ederken, Asya ve Amerika kıtası için daha olumlu bir tablonun olduğunu ifade etti.

Dünya Ekonomik Forumu toplantısı, ılımlı küresel ekonomik büyüme ortamında merkez bankalarının yüksek faiz oranlarını sürdürdüğü bir ortamda gerçekleşti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-altinozu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu