Otomatlar şaşırdı! Mint, madeni paralardaki ağırlık değişikliği nedeniyle açıklama yaptı
Artan maliyetler üzerine Darphane ve Pul Matbaası Genel Müdürlüğü göreve başladı. 14 yıl sonra kullanılan bakır, çinko ve nikel oranları değişti ve üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandı.
50 sent 5.5 grama düştü
Madeni paraların yükleri de değişti. 1 lira 8,2 gramdan 6,6 grama indi. 50 sent 6.8 gramdan 5.5 grama düştü. Madeni paranın kalınlığı da yaklaşık yarım milimetre oynadı. İlk etapta 1 lira 50 kuruş piyasaya sürüldü.
OTOMATLARDA SORUN OLDU
1 liralık kilo değişikliğinin ardından yeni bir sorun ortaya çıktı. Madeni paraların yüküne göre ince ayar yapılan otomatlar çalışmaz hale geldi. Bozuk parayla çalışan otomatlar ağırlığı düşen 1 lirayı tespit edemedi. Zulüm sosyal medyada da paylaşıldı. Manzaralarda yeni parayı tespit edemeyen otomatlar çalışmıyor gibi görünüyor.
“MALİYETLERİ DÜŞÜRDÜK”
Ağırlık değişimi hakkında bilgi veren Darphane ve Pul Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, “Ağırlıkla oynadık, krom, nikel gibi metallerin alaşımlarıyla oynadık. Ağırlığı azalttık. 1 TL’nin ağırlığını 8.2’den 6 haneye indirdik.Ağırlık düşmesi buna denir.Yılda 1.5 milyar adet ortasından 950 milyon adede kadar madeni para üretiyoruz.Devletin zararı 2022’nin son yılında ürettiğimiz bu madeni paralardan 600 milyon TL’lik maliyet, devletinkinden 600 milyon lira fazlaydı. Bu devlet kaybını önlemek için içindeki alaşım ve metal alaşımlarını manipüle ederek fiyatları normale döndürdük. Aslında şu anda maliyetlerden tasarruf ettik. Yapılan süreç bu” dedi.
“OTOMATLARINIZI BUNA GÖRE KÖKENLENDİRİN” DİLİYOR
Şahin şöyle devam etti: “Otomatlarda parayı basmaya karar verdiğimizde Merkez Bankası ile birlikte çalışıyoruz. Ürettiğimiz numuneleri Merkez Bankası’na gönderiyoruz, onlar da tüm bankalara gönderiyor. bankaların ATM’leri.Otomatlara gelince, esasen otomatlardır.Merkez Bankası da üreticilere yeni paralar göndererek ‘Bundan sonraki otomatlarınızı, mevcut otomatlarınızı buna göre düzenleyin’ diyor.